Blog indító: Kezdetek

4 éve pattant ki a szikra
Cégünk kezdetének 4. évfordulója alkalmával elindítjuk blog és vlog sorozatunkat, mindezzel szeretnénk szélesebb körben bemutatni szolgáltatásainkat, az expressz szállítások izgalmát, azok specifikusabb vagy éppen gyakorlatiasabb oldalát és egyúttal erősíteni online jelenlétünket.

Célkitűzések
A futárszolgálat kidolgozása és informatikai hátterének megvalósítása 2019 nyarán kezdődött, melynek alapötlete a városon belüli néhány órás csomagküldés lehetőségének biztosítása volt. Az ételszállítási platformok ismeretében szerettünk volna egy egész Budapesten, távolságtól független, zónamentes gyors irat- és csomagküldés lehetőségét biztosítani webshopoknak és mindezt a többnapos kiszállításokkal közel azonos áron nyújtani.

Nem kis feladat, de 4 év távlatából, talán kijelenthető, hogy megcsináltuk. 😊

Visszatekintés

Az elmúlt 4 évre visszatekintve, rengeteg változáson mentünk át és megannyi kihívással találkoztunk, talán ennél viharosabb időszakot nem is választhattunk volna az induláshoz.

2019-ben egy fadapos alaprendszert készítettünk és 2020 elején a felügyeleti szervek engedélyeinek beszerzését követően indultunk az expressz néhány órás irat- és csomagküldési szolgáltatásunkat. Ezen időszak elsődleges célja az volt, hogy felmértük a szolgáltatásunkra való igényeket, szolgáltatásunk létjogosultságát és megismertük a felénk nyújtott partneri igényeket minél több szegmensből. Kezdeti elképzelésünk, hogy legyen megrendelési rendszerünk minél egyszerűbb és annál nagyszerűbb. A partneri igények megismrésével kellett rájönnünk, hogy ahány tevékenység, annyi különleges igény és ezek még cégmérettől, informatikai fejlettségtől függően is különböző igényeket támasztanak irányunkba. Így jutottunk el odáig, hogy mára professzionális ügyfélfelületet biztosítunk partnereinknek, amelyen egyszerre rendelhetnek és követhetik nyomon minden küldeményüket, még akkor is ha azok kézbesítését országosan például az MPL vagy FoxPost végzi.

 

De ne szaladjunk ennyire előre. 😊

Cégalapítás előtti névválasztás és az azóta ért félreértések
Nevünk eredetileg a Pro Futárszolgálat és annak Apró szóból történő egybecsngéséből adódik, ami milyen szuper volt, hiszen motorosokkal terveztük a küldemények szállítását ezért még az apró csomagokra is illett. Azóta többször találkoztunk ennek másirányú megközelítésével, miszerint kis futár vagy apród, mint segéd is elhangzott. Mindezekre akkor kellett rádöbbeni amikor ügyfeleink kérdeztek rá, hogy miért apró futár a nevünk, amikor nem vagyunk kis termetűek, főleg amikor teljes motoros protektorban hokijátékosokhoz hasonló felszerelésekben megérkezünk.

Kezdetek és a Covid

Indulásunkat követően pár hónappal máris a Covid hullámaival kellett megbírkóznunk, amelyet a havonta másfélszerezett forgalmunk azért erősen inspirált. A szállításaink és számlázásunk alapjául kezdetekben Google táblázatok szolgáltak, amelyek rendszeresen lefagyásával egyértelművé vált, hogy itt valami komolyabb háttérrendszerre lesz szükség. Fél év teszt után az addigi tapasztalataink alapján már egy komolyabb rendszert készítettünk és komolyabb informatikai fejlesztésekbe kezdtünk a partneri igényeknek megfelelően. Automatizált, integrálható API kapcsolatokat hoztunk létre, bevezettünk egyedi kiegészítő szolgáltatásokat. Teszteltük a város forgalmát, a területek különböző eszközökkel történő megközelítésének lehetőségeit, előnyeit és hátrányait, de mindvégig szemelőt tartva a biztonságot. Mert a küldemények gyors célba juttatásánál még fontosabb az a küldemény és futár biztonságos megérkezése! Ezért olyan egyedi optimalizációs rendszert készítettünk, amely a futároknak történő feladatkiosztásban olyan dolgokat is figyelembe vette, hogy motoros szállítás esetén ne kerüljön egy táskába irat / elektronikai termék és pl. behűtött pezsgő ami párával / nedvességgel járhat.

 

Depó nyitás
A futárok optimalizálását olyan jól végezte rendszerünk, hogy 2021-ben 82 perces átlagos szállítási idővel rendelkeztünk a csomag felvételétől a kézbesítésig! Ekkor kezdtük bevezetni, hogy a küldeményeket ne egy futár vigye végig, hanem a párhuzamos szállításokat a futárok átadják egymásnak. Ekkor még nem rendelkeztünk fix raktárral / depóval és az ilyen jellegű átadásoknál arra lettünk figyelmesek, hogy jelentősen romlik az ilyen szállítások teljesítési ideje akár 15-20 perccel is miközben a papírforma mást ígért. Mivel a futárok útvonala mindvégig rögzítésre kerül applikációnkban, ezért nem volt nehéz rájönni, hogy a papírforma nem számolt avval az emberi tényezővel, hogy az egyik futár a másikra vár 3 percet, majd átadják és dokumentálják a csomagcserét az applikációjukban +3 perc és beszélgetnek 8 percet vagy beugranak egy boltba együtt egy üdcsiért +10 perc jóesetben… A megoldásunk a központosított csomagkezelés lett és a küldemények átadására megnyitottuk a Városliget szomszédságában automatizált, távolról irányított raktárunkat, ahol már futárjaink találkozás és várakozás nélkül adhatják át egymásnak a csomagokat.

 

Iroda nyitás

A cég teljes menedzselése, szállítások szervezése mindeddig a 17. kerületben található RV17 közösségi irodából, illetve homeoffice-okból valósult meg. Amelyet 4 évet követően fizikai irodára váltunk, még erősebb tervezést szervezést és megvalósítást várva mindettől. Az iroda hamarosan elkészül, jelenleg a burkolás és festés van még hátra, nagy izgalommal várjuk ezt az inspiráló előrelépést. Minden jelenlegi és jövőbeni partnerünket is szívesen várunk egy jó kávéra és megbeszélésre az Örs Vezér terén hamarosan megnyíló F1 Irodaházban található hadiszállásunkra.


Folytatás és online jelenlét
Partnereink igényeit továbbra is szem előtt tartva fejlesztjük tovább szolgáltatásainkat és a meglévő, illetve az ezt követően bevezetésre kerülő új funkciókat is részletesen bemutató anyagokat készítünk írásos vagy videós formátumban. Hamarosan indítjuk Tik-Tok és YouTube csatornánkat, ahol megismerhető lesz cégünk és futárjaink izgalmas munkáját, szakmánk szépsége és érdekességei, partereink és a közös munka.
 
Látogass vissza további tartalmakért blogunkra, kedveld az Apró Futár facebook oldalát vagy kövesd elsők között Tik-Tokon és YouTube csatornáinkat.